Szülők és Vezetők

A TRÉNING CÉLJA
A vezetést META-szinten értelmezni, a készségeken és kompetenciákon túli szemléletet közösen feldolgozni, amihez a szülői szerepet és eszköztárat használjuk analógiának. Felismerni, hogy vezetőnek lenni egy szervezetben hasonlóan felelősségteljes és teljes odafigyelést igénylő szerep, mint a szülői a magánéletben. 


GORDIUS MEGKÖZELÍTÉS
                   „Valamire megtanítani nehéz az embert, 
                       rávenni, hogy magában találja meg, több célra visz.” (Gallilei)


Szülőnek lenni nem könnyű, de nagyon szép feladat. Felelősséget vállalni önmagunkon kívül másért, irányt mutatni, értékeket közvetíteni, támogatni a fejlődést és kibontani a tehetséget. Erre a szerepre nem születünk, rengeteg tanulás és tapasztalat, siker és kudarc kell ahhoz, hogy igazán magunkénak érezzük. Az elején szorongunk, tele vagyunk kételyekkel, azután egyre magabiztosabban mozgunk, hozunk döntéseket, és egy napon csendben arra ébredünk, hogy már a „bőrünk alatt van” ez a szerep, nem tudjuk letenni, beépül és átitat minket. Néha már a ló túloldalára is átesünk, és eltölt minket tévedhetetlenségünk és mindenhatóságunk mámora.

Most kérjük, hogy olvassa el a fenti bekezdést úgy, hogy az elején a „szülő” szót helyettesíti a „vezető” szóval!

Ilyen egyszerű. A két szerep, és azok tanulása rengeteg hasonlóságot és párhuzamot mutat. Akinek az egyik már stabil, sokkal könnyebben igazodik el a másikban. A program rengeteg neveléspszichológiai tartalommal és érdekességgel helyezi a vezetést egy másik megközelítési szintre, mint a hagyományos készségfejlesztési tréningek. Bátran ígérjük, hogy mindkét szerephez kap muníciót a két nap során, és mindkettőre kicsit más szemmel fog tekinteni a program után.

A PROGRAM FÓKUSZPONTJAI
Szerepazonosság – Szülői/vezetői attitűd – Összeillés vagy összecsiszolódás – Jutalmazás és büntetés – A teljesítményhez való viszony – Bizalom – Rivalizálás – „Testvérféltékenység” - Követő fejlesztés – Elengedés – Dinamika és szerepek - Családi szokások/munkahelyi kultúra
      

v2.00